lørdag den 23. juli 2022

Besøg hos et stammefolk

Hej kære venner!

Jeg sidder her i vores hus i Las Margaritas nær Chepo, det er varmt, vores blæser kører på højtryk døgnet rundt. Her i Panama kan man sidde og lave ingenting og svede, og går man i bad, hjælper det lige i 2 minutter og så sveder man igen. Sådan er det. Det gode ved det, er at det er ens for alle.

I sidste uge var vi ude at besøge et stammefolk der boede 1 1/2 time ned af en flod. Vi sejlede i udhuggede træstammer ned af floden for at være hos dem i 3 dage. Selve turen ned af floden var en stor oplevelse. Det var ligesom at være med i en jungle-eventyrsfilm. Alle lydende og de smukke træer, fugle, og klatreplanter som hang ned i vandet, var med til at sætte den helt rigtige stemning. Stammen vi var hos var meget gæstfrie, venlige og taknemmelige for at vi var kommet. De havde en skole og en kirke i landsbyen, og vi holdt en gudstjeneste den første aften vi var der.

Næste formiddag var der nogen af os der lavede et lille ægteskabskursus, mens resten af os gik ned til floden og badede. Det var så sjovt, man kunne lade sig flyde med strømmen, og svømme ind længere nede af floden. Vi lod os fortælle at børnene i stammen har venner i andre stammer længere nede af floden, og nogle gange tog de en luftmadras og lod sig flyde ned til vennerne, og gik gennem junglen tilbage.

Senere om eftermiddagen lavede vi børneprogram for de mange børn i stammen. Det synes både de og vi var sjovt. Vi er efterhånden trænede i at lave børneprogram og fortælle bibelhistorier og lege og hvad der ellers hører med.

Sidst på eftermiddagen optrådte pigerne i stammen med traditionelle danse og musik. Det var festligt at få lov til at være en del af. Pigerne havde de traditionelle nederdele på, var blevet malet med Hagua, som er en maling der bliver lavet af en særlig frugt, og røde smukke blomster i håret. Bagefter havde vi mulighed for se, og købe alle de kunstting og andre særlige ting som de laver, og selv blive malet en smule med Hagua. Det er efter sigende enormt godt for huden, så godt at de smørrer deres nyfødte babyer ind i det. Det holder i ca. 8 dage, så det er sådan lidt en midlertidig tatovering.

Fredag skulle vi hjem, men da vi var kommet ind til bredden, fandt vi ud af at vejen hjem var spærret, og bussen der skulle hente os ikke kunne komme igennem.

Tilstanden i Panama er tilsyneladende stabil, men der har været protester og vejafspærringer i to uger nu, og det ser ikke ud at det stopper lige med det samme. De klager over høje benzinpriser og dårlige leveforhold og de kan ikke blive enige om en aftale med regeringen. Så det bliver ved. I weekenden var det meningen at vi skulle besøge en menighed ude vestpå, og Alex's stamme, men det bliver nok aflyst på grund af blokaderne, og så næste uges besøg hos et andet stammefolk. Vi må se. Vi føler os trygge, men i må meget gerne bede for hele situationen i Panama, om at der må træde politikere frem som vil det bedste for folket, og ikke gå ind i korruption. Bed om at konflikten må blive løst på en fredelig måde, og om at vi ikke må få bøvl med at komme til lufthavnen, når vi skal tilbage til Mexico om 2 uger.

Hvis nogle af jer kommer på UMO's sommerlejr på Djursland så kommer i til at møde 5 familier af vores venner fra Mexico, de skal hjælpe til på lejren. Det er lidt mærkeligt at have venner som rejser til Danmark, uden at vi selv er med for at vise dem alting. Men vi har sagt til dem at de skal sørge for at få rundstykker og spise en masse ost mens de er i Danmark.

Bed gerne igen for vores børn. Alfred har været syg mere eller mindre i  en uge. Han har fået det noget bedre, men er på antibiotika, er det har nogle irriterende bivirkninger, bl.a. noget udslæt ved munden, som måske er forkølelsessår og han har en meget rød numse, måske pga. den høje fugtighed. Elisabeth har haft meget diarre, det er noget gået over, men hun har i dag fået feber. Vi har brug for jeres forbøn. Marie har også døjet en del med dårlig mave den sidste uges tid, det går bedre men er heller ikke helt ovre endnu. 

Der er også ved at være nogle spændinger på vores hold. Bed gerne for at vi må have kærlighed, og overbærenhed med hinanden fortsat.

Tak for jeres forbøn og fordi I læser med :)


Kærlig hilsen fra Martin, Marie, Elisabeth og Alfred


Lidt billeder fra de sidste 2-3 uger. De er i lidt rodet rækkefølge

































Ingen kommentarer:

Send en kommentar